Primăria Arad anunță că nu mai are fonduri suficiente pentru a plăti gazul necesar pentru producerea agentului termic livrat populației.
Aceasta, în contextul în care costurile se ridică, în medie, la un milion de lei pe zi, informează Agerpres.
Astfel, gazul mai este asigurat doar pentru zece zile, iar locuitorii Aradului spun că în locuințe este la fel de frig ca înainte de 1989.
Primarul Aradului, Călin Bibarț, a declarat marți că furnizorul de gaze naturale continuă să solicite plata facturilor în avans, cu toate că municipalitatea încasează foarte puțini bani în această perioadă și nici nu deține lichidități.
„În momentul de faţă avem gazul asigurat vreo zece zile. Problema este aceeaşi: pe lângă faptul că noi deja suntem cu plăţi în avans din cauza preţului foarte mare, am trecut de luna martie-aprilie cu subvenţiile, nu mai avem nici încasări, pentru că suntem la început de an şi populaţia nu a luat cu asalt casieriile Primăriei să plătească taxele şi impozitele. Nu avem lichidităţi pentru a putea plăti, acesta este riscul cel mai mare pe care îl au şi alte primării din ţară”, a declarat primarul Călin Bibarţ.
În aceste condiții, Bibarț spune că așteaptă „un semnal din Capitală”, dat fiind faptul că municipalitatea a plătit iarna aceasta, în medie, un milion de lei zilnic pentru a asigura încălzirea locuințelor din Arad. Mai mult, el spune că în zilele foarte geroase, costurile s-au ridicat și la două milioane de lei pe zi.
„Este imposibil de susţinut financiar de o administraţie locală pe termen lung”, susține edilul.
Mulți dintre arădenii racordați la sistemul centralizat de termoficare spun că nu au mai avut temperaturi așa de scăzute în case de 30 de ani.
„Este la fel ca înainte de 1989, avem şi 15 grade când este frig. Facem mucegai pe pereţi şi suntem nevoiţi să stăm la flacăra aragazului, pentru că abia simţi caloriferele dezmorţite dacă le atingi. Am sesizat asociaţia de proprietari a blocului şi ni s-a transmis că la fel este în tot oraşul şi că totul ţine de primărie”, a declarat o localnică pentru sursa citată.
În oraşul Arad, agentul termic este asigurat de CET Hidrocarburi, care mai are aproximativ 25.000 de clienţi casnici, cu circa 10.000 mai puţini decât în urmă cu zece ani, după ce mulţi s-au debranşat şi au optat pentru centrale de apartament pe gaz.